Ger Franken 2022

klik op de foto voor een groter exempaar

Sinds 1 mei 2022 heeft Mannenkoor “De Nachtegaal” een nieuwe dirigent: de in 1956 in Eys geboren en in Echt (Limburg) wonende Ger Franken.
Als zoon van een dirigent kreeg hij de muziek bijna letterlijk met de paplepel binnen. Amper zeven jaren kreeg hij al muziekonderricht. Aan de muziekschool te Kerkrade volgde hij AVMO-solfègelessen en behaalde de diploma's HaFa A t/m D voor klarinet.
Na de middelbare school volgde het Maastrichts Conservatorium waar Ger in 1981 afstudeerde met als hoofdvak Algemene Muzikale Vorming waarvan zang, piano, harmonieleer en koordirectie onderdelen waren. Vele jaren was hij als klarinettist en zanger lid van verschillende blaasorkesten, koren en ensembles. Al vóór zijn afstuderen was hij in de praktijk als dirigent werkzaam. In 1976 werd Ger op 20 jarige leeftijd dirigent van een jongerenkoor. Voor die tijd was hij zo nu en dan vervanger van zijn vader als dirigent van het jongerenkoor in Eys. Op 22 jarige leeftijd volgde hij zijn onverwacht overleden vader op als dirigent van een mannenkoor en een gemengd koor.
In de 46 jaar die hij actief is als musicus, dirigent en leraar gingen praktijk en vervolgopleiding hand in hand.
Na zijn Conservatoriumtijd volgde Ger bij de Stichting Nederlandse Korenorganisatie, het huidige Koornetwerk Nederland, regelmatig cursussen koordirectie en koorscholing o.a. bij Frans Schouten, Tony Klaasen en Ton Braas.
Bij Jacqueline Jacobs, de bekende Limburgse mezzosopraan, heeft Ger een tijd lang privé zanglessen gevolgd. Tijdens en na zijn studie zong hij jarenlang in het Limburgs Vocaal Ensemble, gedirigeerd destijds door Peter Kokkelmans. In die tijd kwam hij in aanraking met de oude muziek, vele renaissance- en barokprojecten werden door het ensemble uitgevoerd. De liefde voor deze genres uit de muziekgeschiedenis heeft hij tot heden ten dage bewaard.
Als dirigent hebben een aantal koren in Zuid-Limburg onder zijn leiding goede resultaten bereikt op het Limburgs en het Nederlands Koorfestival.
Het in 1992 met Inter Nos uit Voerendaal behaalde predicaat “ Limburgs Gemengd Koor van het jaar” mag niet onvermeld blijven.
In het verleden heeft in de afgelopen jaren meerder koren gedirigeerd in Limburg.
In april 2016 vierde Ger zijn veertig jarig dirigentenjubileum.
Hij was ruim 20 jaren als docent verbonden aan de Stichting Muziekschool Kerkrade.
Ger werkte vanaf 1980 tot 1 september 2021 als muziekconsulent/vakleerkracht in het basisonderwijs.
Naast zijn dirigentschap van Mannenkoor De Nachtegaal is Ger momenteel ook dirigent van
Männerquartet Verein Myhl in Wassenberg (D) en Gemengd Koor Sint Antonius Bemelen (L). Mannenkoor “De Nachtegaal” is zeer blij dat zij er in geslaagd is om kort na het plotseling overlijden van dirigent Paul Mestrom op 10 december 2021 met Ger in contact te zijn gekomen.
De koorleden stemden unaniem voor het aanstellen van Ger Franken als hun vaste dirigent.